Wouter Dijkshoorn doet de ’triple’ op Ameland

8 maart 2023Nieuws, Persberichten

Ameland, 8 maart 2023 –Op zaterdag 11 en zondag 12 maart 2023 vindt voor de 13e maal MTB-Ameland en voor de 6e maal Cross Duathlon Ameland plaats. Dit jaar zijn beide evenementen weer in hetzelfde weekeinde om sporters de gelegenheid te geven de evenementen te combineren en te kunnen genieten van een weekeinde vol sportbeleving op Sporteiland Ameland. Het Waddeneiland is op zaterdag het decor van de Cross Duathlon en de Kalas MTB RACE. De zondag start met het 2e onderdeel van de Kalas MTB Combi, de MTB Marathon 95 km en daarna de MTB Toertocht met routes van 15/35/65/95 km over het hele eiland.

De winnaar van de Cross Duathlon 2022, Wouter Dijkshoorn (Amsterdam) heeft zich voorgenomen om het maximale uit het weekeinde te halen en doet aan alle drie de wedstrijd onderdelen mee. Een bijzondere uitdaging met eerst de Cross Duathlon, start om 11:15, op zaterdag Daarna de Kalas MTB Race als onderdeel van de Kalas MTB Combi, start om 14:45, ook op zaterdag. Op zondag de MTB Marathon 95 km als onderdeel van de Combi. Deze start om 8:15. Hij is tot dusver de enige deelnemer die de triple aandurft.

Op de Cross Duathlon waar zich ca 240 atleten voor hebben aangemeld, staan veel nationale toppers aan de start. Bij de heren staan naast Wouter Dijkshoorn on der anderen Timo Feenstra (Tilburg) onlangs winnaar van de Maresia Cross Duathlon in Waalwijk en de winnaar van de Cross Duathlon in Norg, Gerrit Pijpker (Bakkeveen) aan de start. Naast deze podiumkandidaten zullen onder anderen ook Ferdinand Oldeman (Moordrecht), Joost Christiaans (Wageningen) beide van Team Crosstrinl en Arie de Jong (Oosterwolde) een gooi doen naar een mooie prijs op Ameland. Bij de dames zijn Romy Spoelder (Almere), Trudy Veenstra (Boelenslaan), Anne Zijderveld (Nieuw Heeten) en Theresia Offringa (Nijland) de grote favorieten. De eerste drie namen vormden ook het podium op Ameland afgelopenn september tijdens het Crosstrinl Kampioenschap 2022.
Op de korte afstand zal Europees Junioren Kampioen Cross duathlon 2022, Kyra Brouwer (Buren-Ameland) haar titel gaan verdedigen.

De Kalas MTB Race start meteen na de Cross Duathlon en is een MTB wedstrijd voor verschillende categorieën (jeugd-, junioren-, fun- en wedstrijdrijders) waaraan zowel individueel als in teamverband kan worden meegedaan. Grote favoriet bij de wedstrijdrijders, die 4 x 8 km afleggen, is de meervoudig winnaar op Ameland, Bram Imming (Egmond Binnen). Hij zal vooral strijden met zijn teamgenoten Marcel Hink (Alkmaar) en Martijn Veldheer (Heiloo).
Bij de dames is winnares van 2022, Rozanne Slik Heerenveen) de favoriete. Zij zal o.a. gaan strijden met de nummer 3 van vorig jaar, Linda van Vliet (Nijmegen) en Lola Bakker (Noord-Scharwoude)

Voor het parcours maakt de organisatie gebruik van het uitdagende gebied ten noorden van Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren. Duinen met voldoende hoogtemeters, strand op- en afgangen, singletracks met voldoende natuurlijke obstakels en het speciale gevoel van het strand rijden maken van zowel de run-bike run als van de MTB Race een sportieve uitdaging voor de allround sporter.

Op zondag starten in alle vroegte de deelnemers van de Kalas MTB Combi (combinatie van de MTB Race en de MTB Marathon 95 km) Naast Wouter Dijkshoorn hebben zich 25 andere sporters ingeschreven voor deze uitdagende combi die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd. Na de start van de wedstrijdrijders op de combi, starten tussen 9:15 en 11:00 uur ca. 1250 toerrijders voor de MTB  Ameland toertocht over 15/35/65 of 95 km.
In totaal zullen het komende weekeinde ca. 1400 sporters Ameland bezoeken.

Programma Cross Duathlon zaterdag 11 maart

10.30                   Start Cross Duathlon Junior (1-3,5-1) individueel
11.15                   Start Cross Duathlon Lang (8-27-4) individueel en duo’s.
11.20                   Start Cross Duathlon Kort (4-14-4) individueel en duo’s.
13.05(ca.)            Finish eerste deelnemer Cross Duathlon Lang
17.00                   Prijsuitreiking
Uitslagen via https://crossduathlonameland.nl/uitslagen/

Programma KALAS MTB RACE zaterdag 11 maart
14.45                  Start MTB RACE Wedstrijd voor individuele rijders en teams (4 rondes 8 km)
14.50                  Start MTB RACE FUN voor individuele rijders en teams (3 rondes 8 km)
16,00 (ca)           Finish eerste deelnemer Kalas MTB Race
17.30                  Prijsuitreiking
Uitslagen via https://mtbameland.nl/uitslagen/

Programma MTB Ameland Toertocht zondag 8 maart
08.15                 Start Kalas MTB Marathon (Combi) Ameland  95 km
09.15 (vanaf)     Start Toertocht 95 km, 65 km, 35 km, 15 km Junior.

MTB Ameland wordt georganiseerd door Sporteiland. Naast MTB Ameland organiseert Sporteiland de XTERRA NETHERLANDS (Cross Triathlon) in september, de Ameland Adventurerun (hardloopevenement) in december en Tussen Slik en Zand (wandelevenement) in oktober.

Voor aanvullende informatie over wedstrijdzaken, organisatie, persberichten, accreditatie, vervoersbewijzen en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Casper van de Kamp.
Deelnemerslijsten, een plattegrond van het parcours en de overige informatie zijn te vinden op:
www.mtbameland.nl
www.crossduathlonameland.nl

Sporteiland
Casper van de Kamp
info@sporteiland.com